ΔΤ Πράσινη Κοινωνική Πελοπόννησος

 Πράσινη Κοινωνική Πελοπόννησος

Η χώρα μας βρίσκεται στην τελική ευθεία των τρίτων εκλογών που αφορούν την αυτοδιοίκηση.
Ζήσαμε προσφάτως δύο εκλογικές μάχες που το μόνο που δεν συζητήθηκε είναι τα προβλήματα των πολιτών και εν γένει της χώρας και της κοινωνίας.
Αντίθετα η όλη συζήτηση περιστράφηκε, εάν θα έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση και αντιστοίχως ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση.
Το αποτέλεσμα, εντός ολίγων ημερών, πυρκαγιές που καταστρέφουν την χώρα και τους πολίτες, ακρίβεια που οδηγεί σε απόγνωση τους πολίτες, καύσιμα και ενέργεια στα χέρια λίγων κερδοσκόπων, νεκροί μετανάστες λόγω ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού κλπ.
Στο ίδιο έργο θεατές.

Αυτοδιοικητικές εκλογές, σε συνέχεια της καταστροφικής πολιτικής που διαλύει την Δημοκρατία μας και την αυτοδιοίκηση που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός συντεταγμένου σύγχρονου κράτους και όχι η διαπάλη ολιγαρχών και διεφθαρμένων κερδοσκόπων μιας τριτοκοσμικής χώρας.
Η κυβέρνηση, σε συνέχεια της καταστροφικής διαλυτικής πολιτικής της, θέλει και την αυτοδιοίκηση “μπλε”, δηλαδή να αποτελεί μακρύ κομματικό χέρι, να την χειραγωγεί και να την αποτελειώνει.
Φυσικά τα προβλήματα τόσο της Αυτοδιοίκησης όσο και των τοπικών κοινωνιών δεν πρόκειται να συζητηθούν καθόλου. Άλλωστε αυτή είναι η βασική τους επιλογή.
Οφείλουμε να εντοπίσουμε ότι και η αντιπολίτευση συνολικά, δεν αντιδρά γιατί δεν έχει άλλη πολιτική για την αυτοδιοίκηση.
Όλα αυτά οδηγούν την χώρα και την κοινωνία σε περαιτέρω παρακμή.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ έχει εντοπίσει τα προβλήματα και τις παθογένειες της σημερινής αυτοδιοίκησης και προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις με σκοπό να παράσχει ένα διαφορετικό μοντέλο για μια Πράσινη Κοινωνική Αυτοδιοίκηση.

Προτείνουμε ένα διαφορετικό μοντέλο Αυτοδιοίκησης με Δημοκρατία, Διαφάνεια και Συμμετοχή.

Η αυτοδιοίκηση αποτελεί το φυσικό κύτταρο της δημόσιας ζωής με δημοκρατία (ενίσχυση της συλλογικότητας στη διοίκηση, όριο στις θητείες, απλή αναλογική, ενίσχυση των τοπικών συμβουλίων, νομοθετική ικανότητα,) διαφάνεια (ανοικτά ΜΜΕ, ανεξάρτητη αρχή ο περιφερειακός συμπαραστάτης, διαφανείς προσλήψεις, οικονομική αυτοτέλεια) συμμετοχικότητα (ανοικτές θεματικές επιτροπές, κοινωνική διαβούλευση, συμμετοχικός προϋπολογισμός, τοπικά σχέδια βιωσιμότητας)

Προτείνουμε:

 1. Ανεξαρτησία, αυτονομία από κράτος και κόμματα, οικονομική αυτοτέλεια.
 2. Αναστολή κομματικής ιδιότητας Δημάρχων, ισοτιμία πολιτών, ανεξάρτητα από ιδεολογία.
  Δημοκρατικός δρόμος για κοινωνία και κράτος.
 3. Αποκέντρωση πραγματική με νέες αρμοδιότητες και πόρους.
 4. Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων κράτους-περιφέρειας, κατάργηση αποκεντρωμένης Διοίκησης.
 5. Λήψη αποφάσεων όσο γίνεται πιο κοντά στον πολίτη με την συμμετοχή του
 6. Εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής για όλα τα όργανα με παράλληλη προετοιμασία και ενημέρωση των πολιτών.
 7. Να επανέλθει ο αριθμός Δημοτικών Συμβουλίων και Περιφερειακών Συμβουλίων όπως προβλεπόταν στο πρόγραμμα «Κλεισθένης».

Οι θέσεις μας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτιμούμε την τοπική οικονομία ως την «οικονομία του μέλλοντος» η οποία όμως χρειάζεται περιφερειακό σχέδιο για δημιουργία θέσεων εργασίας, εξοικονόμηση ενέργειας, εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπηρεσίες βοήθειας κατ’ οίκον, διαχείριση υδάτων και εξοικονόμηση νερού, συντήρηση, επιδιόρθωση, διαχείριση απορριμμάτων, μαζικές μεταφορές, προστασία της φύσης, με ταυτόχρονο μετασχηματισμό των τομέων της οικονομίας και των σχέσεων εργασίας (βιολογική γεωργία, πράσινη χημεία υπεύθυνο ποιοτικό και οικολογικό τουρισμό, παραγωγή προϊόντων ποιότητας και διάρκειας, επιχειρήσεις προώθησης τοπικών-οικολογικών υλικών, τηλεργασία) και καταπολέμηση των ανισοτήτων με νέους τρόπους εργασίας (κοινωνικές αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις, οργανώσεις αλληλοβοήθειας).

Με την παραγωγή και κατανάλωση στην πηγή οι περιοχές θα κατορθώσουν να επανακτήσουν την αυτονομία τους, ενώ με προγράμματα αποτροπής της αστυφιλίας και της άναρχης επέκτασης των πόλεων μπορούμε να δημιουργήσουμε εκ νέου όραμα στους νέους.

Θεωρούμε αυτονόητη την ανάπτυξη των δημόσιων υποδομών για την ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη με παράλληλη εκπαίδευση των πολιτών ώστε να γίνουν γνώστες των σύγχρονων δυνατοτήτων της τεχνολογίας και να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν ουσιαστικά τις δυνατότητές της.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλων των διακρίσεων, των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, των αποκλεισμών και την εξάλειψη κάθε είδους βίας, λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής και διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλες τις κοινωνικές ομάδες (γυναίκες, παιδιά, Ρομά, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες, άστεγοι)

ΥΓΕΙΑ
Αναγνωρίζουμε ότι η υγεία δεν είναι απλά η απουσία αρρώστιας η αναπηρίας, αλλά, όπως ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής ευεξίας και γι αυτό προωθούμε την άμεση δημιουργία μονάδων Α’ άθμιας φροντίδας υγείας και πρόνοιας, ενιαία κάρτα ασφάλισης για όλους, οικογενειακός γιατρός, προγράμματα πρόληψης, απεξάρτησης και μείωσης βλάβης, ολοκληρωμένες πολιτικές περιορισμού και πρόληψης ατυχημάτων, προγράμματα άθλησης και εναλλακτικής γυμναστικής.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνεισφορά της αυτοδιοίκησης στη δημοκρατική μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών θεσμών, στην προώθηση μαθητο-κεντρικών βιωματικών προσεγγίσεων και στο άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, ώστε να βρίσκεται σε επικοινωνία με τις μεταβολές που σχεδιάζονται και να συμβάλει σε αυτές. Ουσιαστική ενθάρρυνση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε ζητήματα που αφορούν όλα όσα μας περιβάλλουν και ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με υγιεινές πρακτικές της καθημερινότητας. Κατάρτιση νέων προγραμμάτων σχολικής στέγης, ώστε να αξιοποιούνται ήδη κτισμένοι και όχι ανοικτοί και ελεύθεροι χώροι. Βιοκλιματικές προδιαγραφές στην κατασκευή των σχολείων. Προγράμματα κοινωνικής, γλωσσικής και επαγγελματικής ένταξης και ίδρυση ολοήμερων διαπολιτισμικών σχολείων για τις νέες πληθυσμιακές ομάδες

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την αξιοποίηση υπαρχόντων πολιτιστικών χώρων και διοργάνωσης ποιοτικών εκδηλώσεων και ανάδειξη των τοπικών δημιουργών και καλλιτεχνών και του έργου τους. Προτίμηση σε διάσπαρτες μικρές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή στο σχεδιασμό και την οργάνωση φορέων και κατοίκων.

Ενθαρρύνουμε εναλλακτικούς και οριζόντιους τρόπους καλλιτεχνικής παραγωγής.

ΑΘΛΗΣΗ
Πρόνοια για δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους άθλησης και δραστηριότητας για όλους. Απομάκρυνση από την εμμονή στον πρωταθλητισμό και στον μεγαλο-παραγοντισμό.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός στην προσπάθεια για αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά ταυτόχρονα και την προστασία της δημόσιας υγείας, τη δημιουργία ανθρώπινων πόλεων, την ενεργειακή ανεξαρτησία, τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας. στρατηγική επιδίωξη είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε επίπεδα συμβατά με τη βιωσιμότητα και η παραγωγή της από ανανεώσιμες πηγές στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τους τόπους κατανάλωσής της ((μετατροπή των δημόσιων κτιρίων σε κτίρια μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου, πράσινες προμήθειες, σχεδιασμός χρήσεων γης, μεταφορές, περιφερειακά έργα ΑΠΕ μεσαίας – μεγάλης κλίμακας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς).

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων μέσω της αλλαγής της κυκλοφοριακής πολιτικής. Αποθάρρυνση της χρήσης του ΙΧ. Στο κεντρο των πολεων. Ενίσχυση των μέσων μαζικής μετακίνησης, των ποδηλατοδρόμων και των πεζόδρομων. Σαφής προτεραιότητα στις περιφερειακές μετακινήσεις μέσω σιδηροδρομικών δικτύων.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Η πράσινη αυτοδιοικητική περιφέρεια πρέπει να έχει ως στόχο την μηδενική παραγωγή αποβλήτων (zero waste). Με κοινωνική διαβούλευση και συναίνεση, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, αναζητούμε λύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Κεντρικός στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, που δημιουργεί μια αγορά και ποιοτικές θέσεις εργασίας στην έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογίας, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, στα προγράμματα ανακύκλωσης, στην κατασκευή και τη λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και εγκαταστάσεων διάθεσης αποβλήτων.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ
Άμεση αναθεώρηση της υδατικής πολιτικής με ορθή εφαρμογή προγράμματος προστασίας-διαχείρισης των υδάτων και αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η λειψυδρία και η ξηρασία (εξοικονόμηση του πόσιμου νερού, προγράμματα προστασίας για τα ποτάμια και τις λίμνες, εξοικονόμηση νερού στον αγροτικό, τουριστικό, βιομηχανικό και αστικό τομέα, κοινωνικός έλεγχος στη διαχείριση του νερού, αποτροπή της ιδιωτικοποίησης των νερών). Η έγκαιρη αποτροπή των κινδύνων ποιοτικής υποβάθμισης των υδατικών οικοσυστημάτων (επιφανειακών, υπόγειων και θαλάσσιων) έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ο στρατηγικός στόχος για την προστασία και αναβάθμιση των φυσικών οικοσυστημάτων αφορά στην αντιστροφή των τάσεων απώλειας της βιοποικιλότητας και την αποτελεσματική προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων. Διατήρηση και αποκατάσταση φυσικών οικοτόπων και ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας, διαχείριση υδατικών και εδαφικών πόρων για την αντιστροφή των τάσεων απώλειας της βιοποικιλότητας, προώθηση οριζόντιων περιβαλλοντικών πολιτικών, ενσωμάτωση της συνιστώσας της βιοποικιλότητας στις τομεακές πολιτικές, προώθηση της εφαρμογής σχεδίων προστασίας και διαχείρισης των οικοσυστημάτων, που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες.

Ταυτόχρονα:

 • Αναβαθμίζουμε της ακτές και την ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων, με ειδικό σχέδιο αποτροπής της αστικο-βιομηχανικής και γεωργικής προέλευσης ρύπανσή τους, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
 • Προλαμβάνουμε και αντιμετωπίζουμε την ρύπανση και διάβρωση του εδάφους με εκπόνηση σχεδίου απορρύπανσης (βυρσοδεψεία, πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ) και επαναπροσδιορισμό καλλιεργητικών μεθόδων και ειδών, πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων, αντιμετώπιση κάθε απόπειρας προώθησης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, υποστήριξη ελληνικών ποικιλιών ανθεκτικών στις ελληνικές κλιματικές συνθήκες, που δεν απαιτούν μεγάλη κατανάλωση φυσικών πόρων και ιδιαίτερα νερού.
 • Βασική επιλογή η αποτελεσματική προώθηση Σχεδίων Διαχείρισης των σημαντικών δασών και ορεινών όγκων της Πελοποννήσου, για την αντιμετώπιση ειδικών περιβαλλοντικών θεμάτων και την αποκατάσταση τους, αλλά και για να συμβάλλουν στην τοπική οικονομική ανάπτυξη.
 • Έλεγχος των πηγών ρύπανσης με αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, προώθηση οριζόντιων περιβαλλοντικών πολιτικών με ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών κριτηρίων στο σχεδιασμό και εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικών δεικτών για την παρακολούθηση της εξέλιξης και αποτελεσματικότητας των μέτρων και παρεμβάσεων.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ πραγματοποιεί ευρύτερες συνεργασίες, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την σύγκλιση πολιτικών δυνάμεων, με στόχο την ουσιαστική και άμεση συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις.
Αγωνιζόμαστε για την πραγματική, ουσιαστική αλλαγή στην διαχείριση του τόπου μας.

 Υπερασπιζόμαστε την Δημοκρατία, προωθώντας την πρόταση, την συμμετοχή, την ενεργοποίηση.
Η Περιφέρεια λειτουργεί για δεκαετίες ως «υφυπουργείο Πελοποννήσου», με αποτέλεσμα να βρίσκεται μακριά από τα σύγχρονα (που είναι και χρόνια) προβλήματα της περιοχής μας.

 

 

 

Αγωνιζόμαστε μαζί - Διεκδικούμε μαζί

Κάνε Δωρεά

Κάνε τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό με τα παρακάτω στοιχεία και ολοκληρώστε την δωρεά σας

Donation Collected
Donation Needed
Payment Cycle
How much would you like to donate?
OR
Select your payment option