Συνέντευξη Τύπου – Δημοκρατικού Φόρουμ Προόδου και Διαλόγου (video)

Δελτίο Τύπου
Συνέντευξη Τύπου
Δημοκρατικού Φόρουμ Προόδου και Διαλόγου

Ημερ.:   20/4/2023
Ώρα:      18:00

Συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσιάστηκαν οι στόχοι του «Δημοκρατικού Φόρουμ Προόδου και Διαλόγου» που συγκροτήθηκε πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2023.

Την συνέντευξη τύπου άνοιξε ο κ. Κώστας Δρακόπουλος ο οποίος επεσήμανε «Η χώρα έχει  ανάγκη ενός δημοκρατικού διαλόγου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Απαιτείται η κινητοποίηση όλων των προοδευτικών δυνάμεων σε μια προσπάθεια σύγκλισης υπέρ της κοινωνίας»

Στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον κ. Νίκο Λέανδρο / ΠΡΑΤΤΩ ο οποίος οριοθέτησε τους λόγους και τους στόχους της ίδρυσης του Δημοκρατικού Φόρουμ Προόδου & Διαλόγου.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το Φόρουμ, είναι ώριμη ανάγκη για την κοινωνία μας, για τη Δημοκρατία μας, για τις αναγκαίες απαντήσεις στα μεγάλα θέματα που τίθενται στην εποχή μας. Μας ενώνει είναι η ανησυχία για τις εξελίξεις, διεθνείς και ελληνικές. Οι διεθνείς εξελίξεις είναι αβέβαιες, η τελευταία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει ότι για πρώτη φορά από το 1990 υπάρχει μείωση του δείκτη της ανθρώπινης ανάπτυξης. Δημιουργήθηκε έκθεση, για μια νέα πραγματικότητα που δημιουργείται, με έλλειψη κανονικότητας. Στην Ελλάδα μεγάλα στρώματα του πληθυσμού δυσκολεύονται να επιβιώσουν και παραγωγικά τμήματα της νέας γενιάς φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτή η γενικευμένη ανησυχία οδηγεί στην πολιτική εκτίμηση ότι υπάρχει ανάγκη για μια συνεργασία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων γύρω από ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα τομών. Έτσι, ευρύτερες δυνάμεις από το χώρο της Αριστεράς και της Οικολογίας δημιούργησαν αυτό το Φόρουμ. Ο στόχος είναι μακροπρόθεσμος και δεν αποτελεί προεκλογική προσπάθεια».

Από την πλευρά του ο κ. Θράσος Φωτεινός / ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΜΑΖΙ τόνισε τα εξής: «Το ερώτημα που μπαίνει είναι ποια ανάγκη για να γίνει αυτός ο διάλογος. Καταρχήν σήμερα βλέπουμε ότι η ελληνική κοινωνία, βρίσκεται σε μια παρατεταμένη κρίση, σε ένα τέλμα. Αυτό δεν δικαιολογείται να γίνεται πάνω από μία δεκαετία. Αυτό αρχίζει να παγιώνεται. Είδαμε τα τελευταία γεγονότα με τα Τέμπη. Εκεί που οι πολίτες ήταν στον καναπέ τους, η τραγωδία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, βγήκαν έξω αυθόρμητα. Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνία αναδιαμορφώνεται ανεξάρτητα του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων που έχουν συγκεκριμένη ατζέντα. Η Δημοκρατία μας έχει ανάγκη από συγκεκριμένες αλλαγές που θα γίνουν στην χώρα και όχι μόνο «μεταρρυθμίσεις», ειδάλλως θα συνεχίσουμε να είμαστε με το χέρι απλωμένο. Η χώρα έχει ανάγκη από όραμα για το μέλλον. Άρα, πολίτες, κοινωνία και πολιτικοί ερχόμαστε να συζητήσουμε από κοινού και αυτόν το διάλογο τον έχουμε ανοιχτό, γιατί οι ανησυχίες μας έχουν πολλές συμπτώσεις»

Στη συνέχεια, μίλησε ο κ. Δημήτρης Πιπεργιάς / Σοσιαλιστική Πατριωτική Κίνηση και ανέφερε: «Συμμετέχουμε τη δημιουργία του Φόρουμ γιατί έχουμε κι εμείς ανησυχίες για το μέλλον της πατρίδας μας, των ανθρώπων της και του περιβάλλοντός της. Καθημερινά υποβαθμίζεται η Δημοκρατία και ο δημοκρατικός διάλογος. Θα αφήσουμε τα πράγματα όπως λειτουργούν τώρα; Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία λειτουργεί και υιοθετεί τα ποικίλα συμφέροντα σε όλους τους τομείς…. Αποσιωπώνται τα πατριωτικά ζητήματα, τι γίνεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ποια είναι η εθνική γραμμή. Επίσης, δεν γίνονται συζητήσεις για την οικονομία, την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και πώς αντιμετωπίζεται», υποστήριξε.

Τελευταίος μίλησε ο κ. Νάσος Αθανασίου / βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει ως προσωπικότητα. «Πολλά χρόνια επιζητούσα αυτόν τον διάλογο και θα πρέπει να υπάρξουν πολλά ακόμη τέτοια Φόρουμ. Στην Ελλάδα μιλάμε πολύ, περισσότερο από όσο πρέπει, αλλά δεν συζητούμε για να αναζητήσουμε την επίλυση ενός προβλήματος. Πολιτική είναι η διαδικασία επίλυσης προβλημάτων και πολιτικός είναι αυτός που μπορεί να λύσει προβλήματα και αυτός που μπορεί να φτιάξει Κράτος. Αφού προτείνουμε λύσεις, οι οποίες είναι εφαρμόσιμες και επικροτηθούν να ζητήσουμε να εφαρμοστούν. Η διαφωνία είναι χρήσιμη για να φτάσεις σε μια λύση, ακόμη και με τον εαυτό σου πρέπει να διαφωνείς. Αν το Φόρουμ συγκεντρώσει τέτοιες εισηγήσεις που να καταλήγουν σε μια πρόταση θα έχει πετύχει το σκοπό του».

Τοποθέτηση έκανε και ο κ. Νίκος Τόσκας / πρώην Υπουργός που επίσης συμμετέχει ως προσωπικότητα.
«Δεν είμαστε «φιλολογικός» σύλλογος, είμαστε άνθρωποι από τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο, ο καθένας μας έχει το δικό του χρώμα, όλοι μαζί έχουμε προσανατολισμό, έχουμε κοινές αγωνίες και προσπαθούμε μέσα από όλα να βρούμε λύσεις στα τρέχοντα προβλήματα αλλά με φιλολαϊκή, δημοκρατική και προοδευτική στόχευση».

Συντονιστική Γραμματεία

Από πλευράς ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΜΑΖΙ συμμετείχαν οι σ. Θ. Φωτεινός, Θ. Κωτσίδης, Η. Μηλιώτης, Α. Μαλτέζη

 

 

 

Αγωνιζόμαστε μαζί - Διεκδικούμε μαζί

Κάνε Δωρεά

Κάνε τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό με τα παρακάτω στοιχεία και ολοκληρώστε την δωρεά σας

Donation Collected
Donation Needed
Payment Cycle
How much would you like to donate?
OR
Select your payment option