Ανακοίνωση: 10 μέτρα για τις Πυρκαγιές και τα Δάση

Ανακοίνωση της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για τις Πυρκαγιές και τα Δάση

Η απαράδεκτη αντιμετώπιση των πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι στην χώρα μας:

 • Μία ειδοποίηση από το 112 «τρεχάτε γιατί καιγόμαστε» υποτίθεται γιατί έχουμε προτεραιότητα την ζωή των ανθρώπων που κανένας δεν αντιλέγει σ’ αυτό, αλλά που στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει την ανικανότητα της εκάστοτε κυβέρνησης και προπαντός της σημερινής που συνεχίζει να μας κοροϊδεύει με επικοινωνιακά παιχνίδια. Άραγε πόσο μας ενδιαφέρουν τα ζώα (άγρια και οικόσιτα) που μένουν πίσω αλλά και το σύνολο της περιαστικής χλωρίδας που κάθε χρόνο καταστρέφεται ;
 • Το μοντέλο ότι στήνουμε τα πυροσβεστικά μέσα και περιμένουμε να έρθει η φωτιά και την καταβρέχουμε απέξω είναι πλέον μια αστεία κι αναποτελεσματική λογική. Πολύ περισσότερο όταν ένα πολύ μικρό σώμα εκπαιδευμένων και με κατάλληλο εξοπλισμό (Ρουμάνοι δασοπυροσβέστες) μπαίνουν «μέσα» στο δάσος και τη φωτιά και κάνουν «θαύματα». Αυτό και μόνο εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, όπου ουσιαστικά εξαγγέλλει  ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο, άρα δεν χρειάζονται, άρα είναι άχρηστοι.
 • Πολιτική προστασία χωρίς τον πολίτη δεν νοείται. Η λογική της κυβέρνησης αλλά και εν γένει  που επιβάλλεται σήμερα είναι: ο πολίτης στον καναπέ και βλέπει από την τηλεόραση τις φωτιές, το χιόνι, τις καταστροφές. Αυτό βολεύει εφ’ όλης της ύλης τους κρατούντες αλλά διαλύει την συντεταγμένη κοινωνία. Ο πολίτης οφείλει να είναι συμμέτοχος στην κοινωνία του, να είναι καλά ενημερωμένος και σωστά εκπαιδευμένος για να σώσει το σπίτι του, να βοηθήσει την πόλη του (σε έκτακτες ανάγκες) αλλά και την χώρα του. Αυτό είναι αυτονόητο γεγονός συντεταγμένης και ευνομούμενης πολιτεία.

Κάθε χρόνο θεατές στο ίδιο έργο, χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, καμένα δάση κατεστραμμένες περιουσίες που φτιάχτηκαν με κόπο ολάκερης ζωής και το χειρότερο από όλα, πολλές φορές, η ίδια η ζωή.

Ανικανότητα;  Αδιαφορία;  Συμφέροντα;  Όλα μαζί;

Οι κυβερνήσεις και ο κρατικός μηχανισμός, μέχρι σήμερα ανίκανοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, παραμένουν θεατές χωρίς σχέδιο, προγραμματισμό και μέτρα πρόληψης.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχει καεί το 7,6% της επικράτειας ή τρεις Εύβοιες μαζί και όμως η κατάσταση παραμένει ίδια όπως και οι εξαγγελίες των κυβερνήσεων κάθε χρόνο παραμένουν κούφια λόγια.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προτείνει 10 μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην ριζική αλλαγή του τρόπου αντιμετώπιση των πυρκαγιών:

 1. Πλήρης και ακριβής καταγραφή των καμένων εκτάσεων. Κήρυξη όλων ως αναδασωτέων.
 2. Άμεση εφαρμογή του Δασικού Κτηματολογίου.
 3. Δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Δασικής Προστασίας.
 4. Ενίσχυση του ρόλου και της επιχειρησιακής ικανότητας των Δασαρχείων.
 5. Άμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, με την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα και με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, με σταθερές σχέσεις εργασίας.
 6. Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία των Δασικών Οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος.
 7. Άμεση εφαρμογή Γεωγραφικών Χαρτών για την τοποθέτηση των ΑΠΕ, με αυστηρά κριτήρια και με την σύμφωνη γνώμη των τοπικών θεσμικών φορέων.
 8. Αντιπυρικές ζώνες με προγραμματισμό κι όχι το «αστείο γεγονός» να δημιουργούνται μόνο την ώρα της φωτιάς. Δασικοί δρόμοι με πλήρη χαρτογράφηση, αισθητήρες για την πρόληψη και έγκαιρο εντοπισμό της πυρκαγιάς.
 9. Εκπαίδευση πολιτών σε κάθε τοπική κοινωνία και εφοδιασμό για την αυτοπροστασία τους ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν, ως οφείλουν, σε έκτακτα φαινόμενα.
 10. Ειδικό σώμα δασοπυροσβεστών κατάλληλα εκπαιδευμένο κι εξοπλισμένο (όπως η ΕΜΑΚ).

Διοικούσα Επιτροπή
ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

Αγωνιζόμαστε μαζί - Διεκδικούμε μαζί

Κάνε Δωρεά

Κάνε τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό με τα παρακάτω στοιχεία και ολοκληρώστε την δωρεά σας

Donation Collected
Donation Needed
Payment Cycle
How much would you like to donate?
OR
Select your payment option