Πεδίον Άρεως, Αθήνα

Μην το πετάς, ξαναχρησιμοποίησέ το ξανά – TRASH ART

START : Oct 02 , 2022 - 17:00 PM END : Oct 02 , 2022 - 19:30 PM
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚ ΜΗΝ TO ΠΕΤΑΣ ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ TO Trash Art ΜΗΝ ΜΗΝ ΜΗΝ TO ΠΕΤΑΣ TO ΠΕΤΑΣ TO ΠΕΤΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΓΛΥΚΑΣ ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ TO ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ To ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ TO ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΙΔΗΣ Trash Art Trash Art Trash Art ΚΟΥΡΜΟΥΛΑΚΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΥ ΠΕΔΙΟΝ ΠΕΔΙΟΝ ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ ΑΡΕΩΣ ΑΡΕΩΣ 28.09 28.09 28.09 12.10 12.10 12.10 2022 2022 2022 ΚΡΙΕΖΗ+ΜΑΡΓΑΡΩΝΗ ΜΕΣΣΗΝΗ MOPETTI ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗΣ ΠΙΕΤΑΣ ΠΟΙΜΕΝΙΔΗΣ ΤΑΝΤΟΥΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΧΟΡΤΗ TESSON ΠΕΤΗΣΤΗΡΙΞΗ ΚΗΣΥΜΜΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Τζέννυ Tσoυμπρή@tidalflowart"
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ συναντιέται με την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στους δρόμους της Τέχνης και της Οικολογίας

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη -2/10/22- στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση Trash Art, με θέμα “Μην το πετάς, χρησιμοποίησέ το ξανά” που γίνεται στο Πεδίον του Άρεως (διαρκεί μέχρι 12 Οκτωβρίου 2022).

Ο επικεφαλής της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, Γιώργος Δημητρίου, ο προεδρεύων της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θράσος Φωτεινός, η Άννα Μαλτέζη και ο Θέμης Δημητρακόπουλος / Μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, συναντήθηκαν στα πλαίσια της έκθεσης και συζήτησαν για την «Οικολογική μετάβαση σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας, καθώς επίσης και τον άνθρωπο και την θέση του στο περιβάλλον.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα κατασκευασμένα από εικαστικούς που χρησιμοποίησαν για τη δημιουργία τους αυτά που με μια λέξη ονομάζουμε σκουπίδια.

Το σλόγκαν της Έκθεσης, ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΤΑΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΞΑΝΑ, εκφράζει πολύ καλά το φιλοσοφικό/καλλιτεχνικό νόημα και το περιβαλλοντικό μήνυμα της TRASH ART.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα κατασκευασμένα από εικαστικούς που χρησιμοποίησαν για τη δημιουργία τους αυτά που με μια λέξη ονομάζουμε σκουπίδια.

Η «Trash Art» αποτέλεσε αντικείμενο πρώιμου πειραματισμού των ιστορικών «avant gardes», όταν Κυβιστές, Δαδαϊστές και Φουτουριστές εισήγαγαν στα έργα τους ασήμαντα και ανώνυμα αντικείμενα της καθημερινότητας, ως πράξη «ιεροσύλησης» της Τέχνης με το «Τ» κεφαλαίο.
Πέρα από την σκληρή κριτική του καλλιτεχνικού κατεστημένου, ο πειραματισμός αυτού του τύπου στόχευε στην απομυθοποίηση της νεωτερικότητας και του ψευδούς μύθου της προόδου, που την στήριζε και την τροφοδοτούσε, αφήνοντας ήδη να διαφανεί τον ρόλο του αναδυόμενου οικολογισμού την εποχή του καλπάζοντος εκβιομηχανισμού.
Από πειραματισμό «avant gardes» και ειρωνική πρόκληση στον μύθο της προόδου, η θεματική της αξιοποίησης των απόβλητων πέρασε οριστικά και δυναμικά στην σφαίρα της Τέχνης με τις πρώτες εκφάνσεις του περιβαλλοντικού ζητήματος: η σύνθεση απόβλητων κάθε τύπου στο πεδίο της γλυπτικής, της ζωγραφικής και των «murales» στους τοίχους των πόλεων όλου του κόσμου, έφερε στο προσκήνιο την ιδέα του σκάρτου και του απόβλητου ως κάτι άλλου – κάθε άλλο παρά άχρηστου – σε θέση να αποκτήσει νέο αισθητικό, κοινωνικό, πολιτικό αλλά και, κυρίως, περιβαλλοντικό νόημα.

Η εκρηκτική παραγωγή έργων τέχνης στο πεδίο της «Trash Art», τις τελευταίες δεκαετίες, ανέδειξε μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών συμπαραταγμένων υπέρ του περιβάλλοντος, οι οποίοι δήλωσαν ευθύς εξαρχής ότι αποτελούν οικο-καλλιτέχνες – «ecological artists» – για να επισημάνουν ότι η επιλογή της χρήσης σκάρτων και απόβλητων εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο στόχο: εκείνο της βαθιάς συνειδητοποίησης της ποιότητας των καθημερινών συνηθειών μας, συχνά γεμάτων από έξαλλο καταναλωτισμό και ανεύθυνη χρήση φυσικών πόρων. Και όπως η τέχνη θα συνεχίζει να αποτελεί αντανάκλαση του κόσμου και ο κόσμος θα συνεχίζει να είναι σε κίνδυνο, οι οικο-καλλιτέχνες θα συνεχίζουν στο δρόμο της δημιουργικής ερμηνείας της αμφίσημης σχέσης ανθρώπου και φύσης, της ρήξης και της συμβίωσης, της προσπάθειας συμβίωσης και των επιλογών ρήξης.

Η επιμέλεια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί από την Τζέννυ Τσουμπρή@tidalflowart.

 

Αγωνιζόμαστε μαζί - Διεκδικούμε μαζί

Κάνε Δωρεά

Κάνε τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό με τα παρακάτω στοιχεία και ολοκληρώστε την δωρεά σας

Donation Collected
Donation Needed
Payment Cycle
How much would you like to donate?
OR
Select your payment option