ΔΤ Για τον αιγιαλό και τις παραλίες

Δελτίο Τύπου

Ημερομηνία: 3/8/2023
Ώρα:                15:00

Για τον αιγιαλό και τις παραλίες

Στις 12/9/2019 η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είχε δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της για τα σημαντικότατα θέματα διαχείρισης του αιγιαλού και των παραλιών (https://www.ipyxida.gr/dt-rpasiniaristera-aigialos/).
Από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της, η ΝΔ προσπάθησε και άλλαξε το καθεστώς του αιγιαλού και φυσικά των παραλιών.
Τότε γράψαμε: «…. προετοιμάζει την κοινή γνώμη, και την «καλεί» να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά την λογική ότι οι ακτές χάνουν απολύτως τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές».
4 χρόνια μετά, η χώρα μας αντιμετωπίζει τον σταδιακό διωγμό των πολιτών από τις παραλίες και τους μπράβους να υπερασπίζονται τα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον δημόσιο χώρο.

Τίποτε καλό για τους πολίτες δεν συμβαίνει.
Αυτοψίες για τα μάτια του κόσμου (και αφού έχουν εξαντληθεί οι φωνές των πολιτών), νομικές διαδικασίες που «κολλάνε» στην γραφειοκρατία και στα παραθυράκια του/των νόμου/ων.

Η προστασία του αιγιαλού είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας που επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε μέσω μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης, σε συνδυασμό με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να διασώσουμε την περιβαλλοντική, οικιστική και πολιτιστική κληρονομιά μας.
Η Πολιτεία απαιτείται να σταματήσει να νομοθετεί με μοναδικό κριτήριο την οικονομική εκμετάλλευση και να επιβραβεύει τους καταπατητές σε βάρος του Κράτους οι οποίοι δημιουργούν και  ιδιοκτησιακά και οικιστικά τετελεσμένα, που θα είναι αδύνατον να αλλάξουν.
Η Πολιτεία απαιτείται να σταματήσει να αδιαφορεί για τις συνέπειες στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επαναλαμβάνει ότι αποτελεί έγκλημα:

  • η μη καθολική και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες,
  • εάν δεν προστατευθούν οι παραλίες οι οποίες αποτελούν Δημόσιο αγαθό,
  • η παράκτια ζώνη της χώρας να καταστραφεί από ιδιώτες που θα έχουν δικαιώματα ή να παραδοθεί σε αμφιβόλου προέλευσης ιδιωτικά συμφέροντα,
  • η ανεπανόρθωτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος,
  • η νομιμοποίηση πολλών -εάν όχι όλων- αυθαίρετων «ξενοδοχειακών» μονάδων.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  συντάσσεται με όλους -ες όσους -ες πιστεύουν ότι τα συμφέροντα και οι πολιτικές διευθετήσεις δεν μπορεί να είναι πάνω από τους ανθρώπους, το περιβάλλον, την κοινωνία, τον πολιτισμό.

Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

 

 

Αγωνιζόμαστε μαζί - Διεκδικούμε μαζί

Κάνε Δωρεά

Κάνε τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό με τα παρακάτω στοιχεία και ολοκληρώστε την δωρεά σας

Donation Collected
Donation Needed
Payment Cycle
How much would you like to donate?
OR
Select your payment option