ΔΤ Εκδήλωση “Η Ανανεωτική Αριστερά, σήμερα” (video)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: 17/3/22
Ώρα:                18:00

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ διοργάνωσε συζήτηση με θέμα:

«Η Ανανεωτική Αριστερά, σήμερα»

Στις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις που έγιναν, αναδείχθηκαν απόψεις όπως του Θράσου Φωτεινού ότι “….η αυτοκριτική και η ανάληψη ευθύνης, είναι το κρίσιμο στοιχείο της κατανόησης της σημερινής πραγματικότητας και ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, που φαίνεται να μας έχουν ήδη ξεπεράσει…”.

Συγκινητική και τιμητική χαρακτηρίστηκε η παρουσία και ομιλία του κ. Ευάγγελου Γικουγκή που ως απλός πολίτης (Πρόεδρος ΣΦΕΑ) έκανε σημαντική αναδρομή στην πορεία της Αριστεράς και των αγώνων της, για να καταλήξει “…έχουμε ακόμη ελπίδα και θα παλεύουμε πάντα, μεταλαμπαδεύοντας στους νεότερους τα οράματά μας…”

Η Μαργαρίτα Καραβασίλη ανέφερε “…χωρίς νοσταλγία και προσήλωση στο παρελθόν, πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια χωρίς να ωραιοποιούμε αυτό που είμαστε ή νομίζουμε ότι είμαστε και να δούμε τα λάθη μας ώστε να κτίσουμε ένα καινούργιο Σήμερα, που θα αντιπαραθέσει στην έλλειψη αξιών ένα διαφορετικό αφήγημα…”.

Ο Θεόφιλος Κωτσίδης τοποθετήθηκε σχετικά με τα θέματα της σπουδαιότητας του Πλουραλισμού για την Δημοκρατία, της πολιτικής ανάλυσης και πρακτικής για την τοποθέτηση του Πολίτη στο κέντρο των αποφάσεων, όσο και για τους Ανανεωτές και την Ανανεωτική Αριστερά.
Ο Θέμης Δημητρακόπουλος διερωτήθηκε χαρακτηριστικά “…μπορεί να υπάρξει Οικολογία σήμερα που να μην έχει προοδευτικό, αριστερό πρόσημο; Σαφώς και όχι…” και ο Ηλίας Μηλιώτης: “…θέλουμε μία Αριστερά που θα την ενδιαφέρουν τα Δικαιώματα και όχι οι “δικαιωματιστές”. Μιλάνε εύκολα μέχρι σήμερα οι συστημικοί της Αριστεράς και γίνονται υπέρμαχοι θεσμών άμεση δημοκρατίας στην κοινωνία, αλλά δεν βάζουν στο επίκεντρο του σχεδιασμού τους την ενδυνάμωση των υπαρχόντων Θεσμών όπως πχ η Δικαιοσύνη…”

Ο Θράσος Φωτεινός κατέληξε: “…Η παραδοσιακή Αριστερά ηττήθηκε και στις δύο εκδοχές της, επαναστατική και μεταρρυθμιστική. Οι βασικές τους παραδοχές και επιλογές είναι πλέον ξεπερασμένες. Υπάρχει ανάγκη για μια σύγχρονη Αριστερά που διατηρώντας το όραμα και τους στόχους της, θα παρουσιάζει εφικτές προτάσεις απαλλαγμένες από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Ένα σύγχρονο κόμμα Ανανεωτικής Αριστεράς απαιτείται να είναι διαρκώς ανανεούμενο, πράσινο και να αποτελεί χώρο αέναου προβληματισμού, πολιτικής αναζήτησης, προσαρμογής στα νέα κοινωνικά δεδομένα και δημιουργίας πολιτικών οραμάτων και νέων πρακτικών. Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αντιμάχεται την εγκατάλειψη της Αριστεράς ως ιδεολογίας, ως πολιτικής, ως ηθικής στάσης και αγωνίζεται για την αποκατάστασή της ως πολιτικής δύναμης για τη δημοκρατική διακυβέρνηση, ως δύναμης που εντάσσει στην πολιτική της την οικολογική διάσταση, ως δύναμης ανατροπής των ανισοτήτων και δύναμη πραγματοποίησης της έννοιας του Ανθρώπου”.

Σημαντικές τοποθετήσεις έγιναν και από μέλη άλλων κομμάτων και πολιτικών κινήσεων όπως του Νίκου Καραμπάση / Εκπρόσωπος Τύπου ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ που ανέφερε “…Η Ανανεωτική ή Ανανεούμενη Αριστερά αποκτά τεράστια σημασία, διότι είναι θέμα επιβίωσης των λαών. Οφείλει να οργανώσει το πολιτικό σχέδιο ανάληψης της εξουσίας για να αποτρέψει το  τσουνάμι που έρχεται…”.
Αντίστοιχα ο Nικόλας Φουρναράκης / Εκτελεστική Γραμματεία Πολιτικής Κίνησης “εΜείς” πρότεινε στην ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ “… πρέπει να επανατοποθετήσουμε την πολιτική στο επίκεντρο της κουβέντας μας, ξεκινώντας από το Α. Για αυτό θα συνεχίσουμε να συζητάμε και για αυτό σας καλώ να συμμετέχετε ενεργά στις ομάδες εργασίας που οργανώνουμε για τον προ-συνεδριακό μας διάλογο…”

Συνολικά στην συζήτηση τοποθετήθηκαν οι:

  • Θράσος Φωτεινός, Προεδρεύων ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
  • Βαγγέλης Γκιουγκής, Πρόεδρος Σ.Φ.Ε.Α.
  • Μαργαρίτα Καραβασίλη, Aρχιτέκτων-Πολεοδόμος
  • Θέμης Δημητρακόπουλος, Συγγραφέας, Πολιτική Επιτροπή ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
  • Θεόφιλος Κωτσίδης, Διοικούσα Επιτροπή ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
  • Ηλίας Μηλιώτης, Οργανωτικό Συμβούλιο, Πολιτική Επιτροπή ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
  • Νίκος Καραμπάσης, Εκπρόσωπος Τύπου ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
  • Nικόλας Φουρναράκης, Εκτελεστική Γραμματεία Πολιτικής Κίνησης “εΜείς”
  • Αλέξανδρος Παγουλάτος

 

 

 

Αγωνιζόμαστε μαζί - Διεκδικούμε μαζί

Κάνε Δωρεά

Κάνε τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό με τα παρακάτω στοιχεία και ολοκληρώστε την δωρεά σας

Donation Collected
Donation Needed
Payment Cycle
How much would you like to donate?
OR
Select your payment option