ΔΤ Συμπεράσματα συζήτησης – Η Δημοκρατία έχει και Δικαιώματα

Δελτίο Τύπου (video)

Ημερομηνία: 6/3/24
Ώρα:                12:00

Συμπεράσματα συζήτησης – Η Δημοκρατία έχει και Δικαιώματα

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα πλαίσια του Ανοικτού Διαλόγου, πραγματοποίησε διαδικτυακή συζήτηση εργασίας -Δευτέρα, 4/3/24, με θέμα: Η Δημοκρατία έχει και δικαιώματα, με κύριους ομιλητές τους κκ. Θ. Φωτεινό – Προεδρεύοντα Πράσινης Αριστεράς, Ν. Ξυδάκη– Δημοσιογράφο, Π. Οικονόμου – πρώην Υπουργό, Θ. Κωτσίδη – Διοικούσα Επιτροπή Πράσινης Αριστεράς.

Συμπεράσματα
Όπως είναι πλέον γνωστό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε με ψήφισμά του τη γενική απομείωση του κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Η μη συμμόρφωση της χώρας, με υπαίτιο τον κ. Μητσοτάκη, μπορεί να οδηγήσει στην ποινή της αξιολόγησης  της χρήσης κονδυλίων της Ε.Ε. προς τη χώρα, με ενδεχόμενη ζημιά που θα επιβαρύνει τους πολίτες και όχι τους υπαίτιους. Με σκοπό να αποσείσει τις τεκμηριωμένες στο ισχύον δίκαιο ευθύνες του ο επικεφαλής του επιτελικού κράτους, έκανε παραπλανητικού χαρακτήρα γενικές τοποθετήσεις και αμέλησε απέναντι στις παράνομες μεθοδεύσεις της κάλυψης τυχόν ενοχοποιητικών τεκμηρίων στον τόπο που συνέβη η πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών. Όλες αυτές οι παρανομίες καλύπτονται μεν από το άρθρο 86 του Συντάγματος, αλλά έχουν βαθύτατο και ουσιαστικό πολιτικό χαρακτήρα. Θίγουν την καρδιά του δημοκρατικού πολιτεύματος και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών

Η ζοφερή αυτή κατάσταση ενεργοποιεί τις δημοκρατικές ευαισθησίες και υποχρεώσεις και της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Στη συζήτηση οι κύριοι ομιλητές κ.κ. Νίκος Ξυδάκης, Παντελής Οικονόμου και Θεόφιλος Κωτσίδης αντάλλαξαν απόψεις και έγιναν παρεμβάσεις από λοιπούς συμμετέχοντες. Αναπτύχθηκε διεξοδική συζήτηση, που κατέληξε στον κοινό τόπο ότι είμαστε, σαν κοινωνία και πολίτες, μάρτυρες ανάκαμψης της οικονομικο-ολιγαρχικής δεξιάς, εκπροσωπούμενης από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επελέγη για να φέρει σε πέρας τη ληστεία των περιουσιακών στοιχείων που απέμειναν μετά και τους όρους που επιβλήθηκαν από το 3ο μνημόνιο.

Ειδικότερα, επισημάνθηκαν οι τεράστιες μεταβιβάσεις κεφαλαίων σε προσκείμενους στη ΝΔ ιδιώτες , η προοδευτική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, η εισαγωγή των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η ιδιωτικοποίηση των παραλιών όπου το πλάτος της ζώνης της παραλίας ανακαθορίζεται στα 30 έως 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού κ.ά.

Επισημάνθηκε, ότι ο τεράστιος παραγόμενος πλούτος από την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών δεν αντανακλάται στην κοινωνία των πολιτών, στην κερδοφορία της εργασίας, ούτε στα εργασιακά δικαιώματα. Αντίθετα αυξάνονται τερατωδώς τα κέρδη των μεγάλων και πολυεθνικών επιχειρήσεων, ενώ την ίδια στιγμή μειώνεται η αγοραστική δύναμη και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο επικεφαλής του επιτελικού κράτους πλήττει ολοκληρωτικά τους δημόσιους θεσμούς που στήριξαν το δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα από το 1963 και τα δημόσια νοσοκομεία που έσωσαν την κοινωνία μας κατά την επιδημία και παραβιάζει κάθε έννοια νομιμότητας, κράτους δικαίου και όλες τις δημοκρατικές εγγυήσεις της κοινωνίας μας. Αγνοεί τις διατάξεις του Συντάγματος, και παραβιάζει συνταγματική ευθεία διάταξη όπως αυτή στο άρθρο 16 παρ.5. με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να περιμένει (!) την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Επισημάνθηκε επίσης, ο κίνδυνος αύξησης των ψήφων της κεντροδεξιάς ως καταφύγιο, λόγω ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης.

Το σύνολο των συμμετεχόντων συμφώνησε να δοθεί συνέχεια στο διάλογο με αντικειμενικό στόχο πλέον την ανάδειξη συγκεκριμένων επεξεργασμένων προτάσεων με συγκεκριμένες πολιτικές λύσεις.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα συνεχίζει τον Ανοικτό Διάλογο και τις προσπάθειες για συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και των προσώπων του Δημοκρατικού τόξου, με στόχο να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και η κοινωνική συλλογικότητα, για πολιτικές διεκδικήσεις.
Αυτό που συμβαίνει είναι μεγαλύτερο από εμάς.
Οφείλουμε να σταθούμε απέναντι στο μαύρο.

Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση εδώ:
– Θράσος Φωτεινός, Προεδρεύων ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (από αρχή)
– Νίκος Ξυδάκης, Δημοσιογράφος (από 09:20′)
– Παντελής Οικονόμου, πρώην Υπουργός (από 27:30′)  (https://www.ipyxida.gr/p-oikonomou-dimokratia-dikaiomata/)
– Θεόφιλος Κωτσίδης, Διοικούσα Επιτροπή ΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (από 42:44′)
Συμμετέχουν οι Ν. Καραμπάσης, Π. Μαστρογιάννης, Ν. Φώτου, Σ. Λάντσας, Η. Μηλιώτης, Χ. Μονιάκης.

Αγωνιζόμαστε μαζί - Διεκδικούμε μαζί

Κάνε Δωρεά

Κάνε τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό με τα παρακάτω στοιχεία και ολοκληρώστε την δωρεά σας

Donation Collected
Donation Needed
Payment Cycle
How much would you like to donate?
OR
Select your payment option