ΔΤ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Συνάντηση για την Λίμνη Κορώνεια

Δελτίο Τύπου

Ημερομηνία: 6/10/21
Ώρα:                16:00

Έντονη ανησυχία και συνάντηση για την Λίμνη Κορώνεια

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έντονα ανήσυχη για την συστηματική υποβάθμιση της Λίμνης Κορώνειας, πραγματοποίησε συνάντηση/συζήτηση με στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κορώνειας.

Εκ μέρους του φορέα παρευρέθηκαν οι: κ. Η. Τεκίδης/Συντονιστής Φορέα, κα. Φ. Τσαβδάρογλου/Τμήμα Διαχ. & Προστ. Φυσικού Περιβάλλοντος, κα. Α. Βαφειάδου/Τμήμα Διοικ. & Οικον. Υπηρεσιών, ενώ από την ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ο κ. Ν. Φώτου/Διοικούσα Επιτροπή, η κα Α. Χατζηπαναγιωτίδου/Πανεπιστημιακός, ο κ. Ν. Καραγιαννίδης/Σκηνογράφος
Ο κ. Η. Τεκίδης ενημέρωσε για την λειτουργεία και τις αρμοδιότητες του φορέα καθώς επίσης και για τις ενέργειες που έχουν υιοθετηθεί αναφορικά με την συνολική διαχείριση της Λίμνης με στόχο την αποκατάσταση/αναγέννησή της.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ γνωρίζει ότι το βασικότερο πρόβλημα της λίμνης, είναι η μόλυνση η οποία διαπιστώθηκε το 1986(!).
Έκτοτε αντί να παρθούν μέτρα συνέβει το αντίθετο.
Δόθηκαν άδειες για την εγκατάσταση βαφείων στις κοντινές περιοχές, χωρίς βιολογικούς καθαρισμούς, των οποίων τα λύματα μαζί με τα αστικά λύματα της περιοχής Λαγκαδά (μέσω του ρέματος Μπογδάνα) και την υπεράντληση λόγω καλλιεργειών (υπολογίζεται σε 160 εκατομμύρια κυβικά (!), τα τελευταία 30 έτη), ουσιαστικά αποξήραναν την λίμνη, δημιουργώντας οικολογική καταστροφή.
Αυτή την στιγμή υπάρχουν:

 • λιγοστές ποσότητες νερού με τεράστιες ποσότητες αλατιού (λόγω της επεξεργασίας των υφασμάτων),
 • νερό με pH περισσότερο από 10 που την καθιστά εξαιρετικά αλκαλική σε σημείο να προσομοιάζει με υγρό μπαταρίας,
 • αλλά και φυσικά λιπάσματα σε αλόγιστες ποσότητες, νιτρικά ιόντα, βόριο, κάδμιο, μόλυβδο, υδράργυρο, αντιμόνιο, αλουμίνιο, αλλά και μικροοργανισμοί που εκκρίνουν τοξίνες ((ηπατοξίνη και νευροτοξίνη) και τοξικά βακτήρια (κυανοβακτήρια) αλλά και ένα παχύ στρώμα λάσπης στον πυθμένα της, με μεγάλη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα.

Η απαράδεκτη πολιτική που ακολούθησε ο κ. Χατζηδάκης, επίτεινε τα προβλήματα στην διαχείριση και εκτόξευσε τα περιβαλλοντικά.
Η άγνοιά του σε σχέση με το περιβάλλον ήταν ύποπτη εξ αρχής και δυστυχώς επιβεβαιώνεται καθημερινά με τις τρομακτικές περιβαλλοντικές καταστροφές που αντιμετωπίζουμε σε διάφορα σημεία της χώρας που βρίσκονται πια απροστάτευτα λόγω του περιβαλλοντοκτόνου νόμου που ψήφισε.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προτείνει:

 • να δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή προγράμματος Γεωργίας μειωμένων εισροών στην περιοχή για:
  • την εξοικονόμηση νερού,
  • τρόπων εναλλακτικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και
  • μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
 • να αναζητηθεί (διακομματικά) νόμιμος και ρεαλιστικός τρόπος χρηματοδότησης για την μεταφορά νερού αναπλήρωσης (στο μέτρο του εφικτού), και όχι από τον Αλκιάκμονα που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα.
 • να διαλευκανθεί άμεσα ποιος είναι ο Φορέας Διαχείρισης αποκατάστασης έργων και υποδομών, ώστε να μπορούν να παρθούν αποφάσεις.

 

Αγωνιζόμαστε μαζί - Διεκδικούμε μαζί

Κάνε Δωρεά

Κάνε τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό με τα παρακάτω στοιχεία και ολοκληρώστε την δωρεά σας

Donation Collected
Donation Needed
Payment Cycle
How much would you like to donate?
OR
Select your payment option