ΔΤ Θράκης – Για την δομή στο Φυλάκιο Ορεστιάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερ.:   5/1/2021
Ώρα:      18:00

Για την δομή στο Φυλάκιο Ορεστιάδας

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Θράκης  καταδικάζει την απόφαση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει δομή φιλοξενίας στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, με αρχική δυνατότητα φιλοξενίας 1.500  ατόμων (και  δυνατότητα επέκτασης σε 3.000 άτομα).

Οι αποσπασματικές προσπάθειες προσωρινής διαμονής και διατροφής προσφύγων και μεταναστών, είναι αποτέλεσμα του αποδεδειγμένα αναποτελεσματικού σχεδίου/πλάνου δράσης της κυβέρνησης και απέχει παρασάγγας από τον κυρίως στόχο που θα έπρεπε να είναι η κοινωνική προσαρμογή και αφομοίωσή των (εχόντων δικαίωμα) προσφύγων/μεταναστών -αναλογικά- στις τοπικές κοινωνίες.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Θράκης οφείλει να στηλιτεύσει την αντιφατικότητα των κυβερνητικών λόγων και έργων, που από την μία υιοθετούν «πελατειακές» πρακτικές και κατευνάζουν τους πολίτες (κ. Πέτσας) και από την άλλη ενεργούν κρυφά και μάλιστα επί μακρό χρονικό διάστημα (κ. Μηταράκης).
Άλλωστε δεν μπορούσε να «κρύψει» τις επισκέψεις αξιωματούχων σχετικές με την αγορά εκτάσεων κοντά στο ΚΥΤ Φυλακίου.
Στο γαϊτανάκι της κρυφής κινητικότητας δυστυχώς είναι και ο νυν Δήμαρχος κ. Μαυρίδης, ο οποίος εμπράκτως αδιαφορεί, για την δημοκρατική του υποχρέωση, να ενημερώνει τους πολίτες ή έστω τις Δημοτικές παρατάξεις.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει καταθέσει εγκαίρως τις προτάσεις της για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό (https://www.prasini-aristera.gr/22-protaseis).
Σταχυολογούμε ορισμένες που μπορεί να φανούν χρήσιμες προς τους πολίτες:

  1. Επιτάχυνση της διαδικασίας Ασύλου, με ταχύτατο διαχωρισμό ατόμων με αμιγώς προσφυγικό προφίλ και οικονομικών μεταναστών, ώστε να επιταχυνθεί η επιστροφή (όσων δεν δικαιούνται περαιτέρω παραμονή) στη χώρα της καταγωγής.
  2. Δημιουργία δομημένου μηχανισμού για τη διανομή όσων δικαιούνται. Θα επιτευχθεί με την καλύτερη αξιοποίηση Ευρωπαϊκών πόρων, την εξασφάλιση επαρκών υποδομών (120.000 ακίνητα χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, σε όλη την επικράτεια έχουν περάσει στην ιδιοκτησία των Δήμων και του Δημοσίου και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες στέγασης), ενίσχυση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας στη γραφειοκρατική συνδρομή και στην οργάνωση της αξιολόγησης και σε συνεργασία με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
  3. Επέκταση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.–Τουρκίας και για τις ροές στον Έβρο και να ισχύει η ίδια πολιτική καταγραφής και προώθησης.
  4. Επιλέγουμε να διαμορφώσουμε πρόταση για την κοινωνική ένταξη και την οικονομική αποκατάσταση των προσφύγων, μέσω των δυνατοτήτων που μπορεί να παράσχει, ειδικά η χώρα μας, στον Αγροτικό τομέα. Η διαμόρφωση της πρότασης θα γίνει σε απόλυτη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και όχι κεντρικά.
  5. Οικονομικο-κοινωνική στήριξη των κατοίκων, των Δήμων και Περιφερειών που δέχονται προσφυγικά ή και μεταναστευτικά ρεύματα, με πολιτικές που θα ευνοούν την εργασία, την υγεία, την παιδεία και την ασφάλειά τους.

Το μεταναστευτικό και προσφυγικό είναι πια ένα φαινόμενο αναπόφευκτο, που μπορεί μόνο να περιοριστεί, όχι όμως να εξαλειφθεί.
Οι προσπάθειες για την καλύτερη οργάνωση των ενεργειών για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις του ζητήματος, είναι αναγκαίο να κινούνται σε πλαίσιο συνεργασίας με τους πολίτες και του Φορείς και αλληλεγγύης, υιοθετώντας πολιτικές για «ασφαλείς μεταναστεύσεις». 

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Θράκης  θα αγωνιστεί με τον Θρακικό λαό για να μην δημιουργηθούν γκέτο ψυχών και θα διεκδικήσουμε να εφαρμοστούν σοβαροί και ανθρωπιστικοί κανόνες.
Τέλος, εφιστούμε την προσοχή στα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών (για διαφορετικούς λόγους), στην περαιτέρω υποβάθμιση της υπερ-ευαίσθητης ακριτικής περιοχής.
Για κάθε ενέργεια απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των πολιτών και των Φορέων, αλλά και η ένταξή της σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την Θράκη.

Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Αγωνιζόμαστε μαζί - Διεκδικούμε μαζί

Κάνε Δωρεά

Κάνε τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό με τα παρακάτω στοιχεία και ολοκληρώστε την δωρεά σας

Donation Collected
Donation Needed
Payment Cycle
How much would you like to donate?
OR
Select your payment option