Η. Μηλιώτης – Σκέψεις και προτάσεις στην συζήτηση “Αριστερά και Οικολογία τον 21ο αιώνα”


Ηλίας Μηλιώτης
Πολιτική Επιτροπή

Σκέψεις και προτάσεις στην συζήτηση “Αριστερά και Οικολογία τον 21ο αιώνα”

Για να έχει τη δύναμη της ανανέωσης η Αριστερά στην πολιτική σκηνή πρέπει να αποδείξει την προσαρμογή της ιδεολογίας και της πολιτικής της στην πραγματικότητα.
Σε αυτή την συνεκτίμηση των νέων πραγματικοτήτων η Αριστερά και η Οικολογία πρέπει να μιλήσουν για μια νέα αντίληψη “Οικονομικής Δημοκρατίας“, μιας οικονομίας οικολογικά και κοινωνικά υπερασπίσιμης και με την αγορά να μην καθορίζει τις κατευθύνσεις προς τις οποίες αναπτύσσεται η κοινωνία.

Η Αριστερά & η Οικολογία πρέπει να μιλήσουν για τη μεγάλη αναντιστοιχία που θα υπάρξει ανάμεσα στο υφιστάμενο μοντέλο εργασίας και στη μελλοντική οικολογική αναδόμηση του παραγωγικού μοντέλου. Δεν αρκεί μόνο να το περιγράψουμε, οφείλουμε να δίνουμε λύσεις.
Ο κ. Λ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κοζάνης και στις ΑΠΕ.
Εγώ έχω να σας πω , πως,  οι κάτοικοι της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση δεν θα συμμεριστούν, δεν θα κατανοήσουν, ούτε και θα γίνουν μέτοχοι στη λειτουργία ενός νέου  μοντέλου παραγωγής, όταν η αντικατάσταση της οικονομικής επιταγής της απόδοσης από την οικολογική επιταγή της βιώσιμης & αειφόρου ανάπτυξης θα τους βρίσκει στην ανεργία.

Η Αριστερά και η Οικολογία πρέπει να μιλήσουν σε μία γλώσσα πολιτικής κουλτούρας συμμαχιών, όπου οι πολίτες θα αναγνωρίζουν σε αυτές τις συνεργασίες σχέδια για το δικό τους μέλλον και το αύριο των παιδιών τους. Αυτός ο χώρος όμως πρέπει ταυτόχρονα να είναι και τολμηρός απέναντι σε εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας, που εθισμένο σε ένα φορμαλιστικό πολιτικό λόγο, συγκαλύπτει τα προβλήματα και αδιαφορεί για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των πράξεών τους.

Άρα η ενδυνάμωση των θεσμών και περαιτέρω η ενδυνάμωση της Δικαιοσύνης πρέπει να αποτελέσουν το επίκεντρο του καινούργιου σχεδιασμού.
Αριστερά & Οικολογία στον 21ο αιώνα πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα την περιβαλλοντική Διαύγεια σε κάθε τους απόφαση.
Αριστερά & Οικολογία πρέπει να μιλήσουν, επίσης, για το δημογραφικό μας πρόβλημα και τη σμίκρυνση της χώρας μας, μιας και το 2030 θα μας βρει πρωταθλητές στο γερασμένο πληθυσμό της Ε.Ε.

Τελειώνοντας, θα αναφερθώ σε μια φράση του Μαρκούζε : “Για να γίνει ανθρώπινη η κοινωνία πρέπει να σταματήσει να είναι ανδροκεντρική”.
Η Αριστερά και η Οικολογία οφείλουν να σταματήσουν την παράλογη διαίρεση του κόσμου σε αντρικό και γυναικείο, να μιλήσουν για Ισότητα.

 

Αγωνιζόμαστε μαζί - Διεκδικούμε μαζί

Κάνε Δωρεά

Κάνε τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό με τα παρακάτω στοιχεία και ολοκληρώστε την δωρεά σας

Donation Collected
Donation Needed
Payment Cycle
How much would you like to donate?
OR
Select your payment option