ΔΤ ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, διαχρονικό πεδίο συμφερόντων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: 26/6/2021
Ώρα:                  12:00 

ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, διαχρονικό πεδίο συμφερόντων

15 χρόνια μια ολόκληρη πόλη 1,5 εκατ. ανθρώπων, είναι εγκλωβισμένη σε λαμαρίνες και έχει μετατραπεί σε απέραντο εργοτάξιο ταλαιπωρώντας καθημερινά τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης(με προϋπολογισμό 1,05 δις. €), ξεκίνησε Ιούνιο 2006 και θα έπρεπε να τελειώσει Οκτώβριο 2012!

Το ταλαίπωρο αυτό έργο, υποτίμησε περιουσίες, επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω της απαξίωσης τους και μέσα σε όλα αυτά βρέθηκαν και τα αρχαία στον σταθμό της Βενιζέλου.

Η κα Α. Αλεξόπουλου / καθηγήτρια Α.Π.Θ τονίζει για τα ευρήματα: “είναι μια αστική σύνθεση, ο δρόμος με τα όρια του, με τα καταστήματα της πλατείας, το σταυροδρόμι και μάλιστα από μία περίοδο από την οποία δεν έχουμε κανένα ίχνος. Είναι η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη η οποία είναι θαμμένη στο σύνολο της κάτω από την καινούρια πόλη και είναι μοναδική ευκαιρία να βλέπουμε ένα κομμάτι της. Το γεγονός ότι η δομή αυτή είναι ακριβώς ίδια με την τωρινή είναι ένα εξαιρετικό δείγμα για την εξέλιξη της πόλης”.

Η «λύση» που δόθηκε από την κυβέρνηση, δηλαδή η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων, προφανώς μας βρίσκει απολύτως αντίθετους, αλλά ταυτόχρονα είναι και επιπλέον χρονοβόρα διαδικασία.

Η κα Αλεξόπουλου επιπλέον αναφέρει: “ήξεραν ακριβώς τι θα βρουν. Ο αιφνιδιασμός ήταν ότι βρίσκονται  σε εξαιρετική κατάσταση. Υπάρχει αλληλογραφία -από το 2004- από τον Χαράλαμπο Μπακιρτζή ο οποίος περιγράφει ακριβώς τι θα βρουν. Είχανε ειδοποιηθεί για το τι θα βρίσκανε. Απλώς δεν ξέραν ότι θα το βρουν σε τόσο καλή κατάσταση, τόσο μεγάλη έκταση και τόσο εμφανή την εικόνα ενός δρόμου με προοπτική. Δεν είναι απλώς το πλακόστρωτο είναι οι τοίχοι οι οποίοι το οργανώνουν”.

Η καθυστέρηση, ως γεγονός, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πίσω από όλα κρύβονται οι ρήτρες καθυστέρησης που έχουν υπογραφεί από τις κατασκευάστριες εταιρίες, με τις εκάστοτε Ελληνικές κυβερνήσεις και τα ερωτήματα που εγείρονται είναι τα εξής:

  1. Γιατί έχουν χαραχθεί 2 σταθμοί σε απόσταση 150 μέτρων (Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου) και όχι ένας στη Πλατεία Αριστοτέλους;
  2. Η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων, εκτός από χρονοβόρα είναι και αναποτελεσματική αφού η επανατοποθέτηση δεν εξασφαλίζει το ανάγλυφο του τοιχώματος πάνω στο οποίο κείτονταν (εφόσον ήδη θα έχει αλλοιωθεί)
  3. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μυλόπουλου (TVXS 5/5/21) ο τότε Διευθύνοντας σύμβουλος της εργοληπτικής εταιρίας ΑΚΤΩΡ, κ. Α. Εξάρχου, τον Φεβρουάριο 2019, έλεγε ότι το έργο βρίσκονταν εντός χρονοδιαγράμματος και θα παραδίδονταν τέλος του 2020.Επίσης οι ποινικές ρήτρες που προβλέπονταν από την μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος αποπεράτωσης και οι δεσμευτικές αποζημιώσεις προς το Δημόσιο. Σήμερα, με ευθύνη της κυβέρνησης σταμάτησε η πορεία ολοκλήρωσης του έργου, οπότε το Δημόσιο αποζημιώνει τον εργολάβο!!.! Η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να απαντήσει γιατί σταμάτησε ένα έργο που ακολουθούσε μια λύση η οποία τεκμηριωμένα θα το ολοκλήρωνε στο τέλος του 2020.

Η Αττικό Μετρό έχει ήδη καταβάλει στους εργολάβους για τον 1ο μόνο χρόνο των καθυστερήσεων, 19,5 εκατ. € σε αποζημιώσεις και αυτά εξωδίκως. Και έπεται συνέχεια.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Θεσσαλονίκης απαιτεί από την κυβέρνηση και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης:

  1. Την ταχεία αποπεράτωση του έργου και την απελευθέρωση της πόλης από τις λαμαρίνες που την πνίγουν.
  2. Την κατάργηση, του σταθμού της Βενιζέλου ώστε να μπει το γρηγορότερο σε λειτουργία το ΜΕΤΡΟ.
  3. Την παραμονή των αρχαίων στην θέση τους και την ανάδειξη τους σε πόλο ιστορικής ανάδειξης της πόλης και τουριστικά αξιοποιήσιμο.

Είναι επιτακτική ανάγκη η Θεσσαλονίκη να απαγκιστρωθεί από τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και δοσοληψίες , που την πνίγουν δεκαετίες και να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία.

Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Θεσσαλονίκης

 

 

 

Αγωνιζόμαστε μαζί - Διεκδικούμε μαζί

Κάνε Δωρεά

Κάνε τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό με τα παρακάτω στοιχεία και ολοκληρώστε την δωρεά σας

Donation Collected
Donation Needed
Payment Cycle
How much would you like to donate?
OR
Select your payment option