Πολιτική Επιτροπή 17/1/21

Πολιτική Επιτροπή ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
17.1.21


Θέματα:

  1. Τρέχουσα πολιτική κατάσταση:
    – Διαχείριση/πορεία Πανδημίας και Εμβολιασμών
    – Τεκταινόμενα στην Εξωτερική Πολιτική
    – Παρεμβάσεις στην Παιδεία
    – Δημοκρατία και θεσμοί

Αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση για όλα τα παραπάνω, καθώς και για άλλα της τρέχουσας επικαιρότητας.
Εκδόθηκε Πολιτική Απόφαση που περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις της ΠΕ της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

Πολιτική Αποφάση


Η Πολιτική Επιτροπή (ΠΕ) της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ θεωρεί, ότι η Ελλάδα και όλος ο πλανήτης βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση.

Η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην οικονομική και κοινωνική ζωή, η οικονομική κατάσταση που επικρατεί, όχι μόνο λόγω της πανδημίας και του εξ αυτής περιορισμού των πολιτών, αλλά και λόγω της επίθεσης που δέχονται όλοι οι πολίτες σε όλο τον πλανήτη από τα παγκόσμια ισχυρά οικονομικά συμφέρονται, καθώς και οι απειλές που δέχεται η χώρα μας από τη γειτονική χώρα λόγω των επεκτατικών της βλέψεων δημιουργούν μια επικίνδυνη συγκυρία για τα δικαιώματα και τις αξίες των πολιτών.

Σε διεθνές επίπεδο, είναι εμφανής περισσότερο από ποτέ η επιθετική πολιτική των ισχυρών του κόσμου (αγορές-πολυεθνικές εταιρείες) στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών και στην ίδια τη Δημοκρατία, ενώ ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ με δεδομένη την εκλογή του με τη στήριξη κάποιων οικονομικών συμφερόντων δεν φαίνεται, ότι μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας των ΗΠΑ πολύ δε περισσότερο όλου του πλανήτη.
Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ στο ίδιο άρμα της δέσμευσης από οικονομικά συμφέροντα διεθνή και γερμανικά, εμφανίζεται αδύναμη να σταθεί στο πλευρό των πολιτών της.

Η Ελλάδα, η οποία πριν προλάβει να ανακάμψει έστω και λίγο από την δεκαετία ομηρία των μνημονίων, πλήττεται από την υγειονομική κρίση και την γενικότερη κρίση – οικονομική και κοινωνική – έχοντας επιπλέον να διαχειριστεί και την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Θεωρούμε, ότι είναι θετική η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, αρκεί να γίνουν όλα με διαφάνεια και προς όφελος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και βέβαια με μοναδικό θέμα συζήτησης την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Πρέπει, όμως, να έχουμε πάντα υπόψη, ότι η Τουρκία εδώ και χρόνια εφαρμόζει με πολλή συνέπεια το στρατηγικό της σχέδιο για την υφαρπαγή μέρους του Αιγαίου και των νησιών μας και γι’ αυτό πρέπει, ως χώρα, να είμαστε προσεκτικοί.

Στην Ελλάδα, η ΝΔ εφαρμόζοντας κατά γράμμα το πρόγραμμά της ιδρύει ένα αυταρχικό καθεστώς στη χώρα, με κύρια στοιχεία το αστυνομικό κράτος και την καταστολή, μια εκπαίδευση ταυτισμένη με τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών που λυμαίνονται το χώρο, με στόχο το σκοταδισμό χωρίς καμμιά διάθεση για μάθηση και μόρφωση, ενώ στο χώρο της Υγείας διαχειρίζεται την κατάσταση της πανδημίας χωρίς να ενισχύει το ΕΣΥ, ούτε σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ούτε σε υποδομές, με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να παραμένει επί της ουσίας στα χαρτιά.
Ταυτόχρονα, δεν έχει να προτείνει τίποτα για την ανάπτυξη της οικονομίας, για την ενίσχυση της παραγωγής και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε όλους τους τομείς. Στην ουσία επιχειρεί να χειραγωγήσει τους πολίτες δίνοντας ψίχουλα πότε από εδώ και πότε από εκεί για την δήθεν ανακούφισή τους από τη μη λειτουργία της οικονομίας.
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί ότι πρέπει να αποκαλυφθεί ο στόχος της ΝΔ να αποδομήσει εντελώς το κοινωνικό κράτος και τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Είναι χρέος της Αριστεράς και η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα συμβάλει στην προσπάθεια να το ακυρώσει αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είναι δέσμιος της πεντάχρονης διακυβέρνησης της χώρας, όπου με τις αστοχίες και τις λαθεμένες πολιτικές του επιλογές, ξεκομμένος από την κοινωνία και τα προβλήματά της, δεν έχει τη δυνατότητα μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο να αντιμετωπίσει την πολιτική της ΝΔ και έτσι διαχειρίζεται αποσπασματικά την κατάσταση εγκλωβισμένος επιπλέον σε μια εσωστρέφεια με τις διάφορες τάσεις/ρεύματα να προσπαθούν να επικρατήσουν την επόμενη ημέρα, η κάθε μια για λογαριασμό της.

Θεωρούμε, ότι ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ – για διαφορετικούς λόγους ο καθένας – μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο που βρίσκεται.
Παρ’ όλ’ αυτά, είναι αναγκαίο να προκύψει μια συμμαχία δημοκρατικών αριστερών προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων σε ένα σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματα των πολιτών και στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας.
Για να ξαναδώσουμε ελπίδα στη χώρα και στην κοινωνία και να αντιμετωπίσουμε τη συντηρητική επέλαση των δυνάμεων της κυβέρνησης που θυμίζει άλλες εποχές του παρελθόντος.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα βρίσκεται στο πλάι των εργαζομένων και όλων των πολιτών της χώρας και θα αγωνίζεται για την ευημερία όλων των πολιτών της Ελλάδας και του πλανήτη.

2. Συζήτηση – περισσότερο ενημερωτικού χαρακτήρα – σχετικά με τις νέες μορφές, με τις οποίες «ρυθμίζεται» το παγκόσμιο εμπόριο και πώς αυτό επιδρά όχι μόνο στο εμπόριο καθεαυτό, αλλά και στη ζωή μας, στην παραγωγή, στη βιομηχανία και στα ίδια τα κράτη.  

Η συζήτηση αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση της ΠΕ, λόγω έλλειψης χρόνου.

 

 

Αγωνιζόμαστε μαζί - Διεκδικούμε μαζί

Κάνε Δωρεά

Κάνε τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό με τα παρακάτω στοιχεία και ολοκληρώστε την δωρεά σας

Donation Collected
Donation Needed
Payment Cycle
How much would you like to donate?
OR
Select your payment option