Σ. Προμπονάς “Ο Οδικός χάρτης για επαναφορά των μνημονίων”


του Σταύρου Προμπονά
Διοικούσα Επιτροπή Πράσινης Αριστεράς

Ο Οδικός χάρτης για επαναφορά των μνημονίων

Η χώρα μας βρίσκεται στα μέσα μιας πολύ δύσκολης διπλής κατάστασης, που δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας.
Η οικονομία μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την εξέλιξη της πανδημίας και ιδιαίτερα από  τους κάκιστους χειρισμούς της κυβέρνησης. Μία κυβέρνηση που απέτυχε να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνεπειών αυτής.
Η αθέτηση των υποσχέσεων του Πρωθυπουργού για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ* καθόρισαν, σε μεγάλο βαθμό, την ελλιπή θωράκιση της χώρας στην επέλαση του δευτέρου και τώρα τρίτου κύματος του Covid-19.
Η έλλειψη συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της διπλής  “κρίσης” έχει οδηγήσει στην κατάρρευση της ήδη κλονισμένης ελληνικής οικονομίας**.
Στο νομοθετικό επίπεδο, έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί μια σειρά νόμων, που δείχνουν ξεκάθαρα το αυταρχικό νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης (τύπου Θάτσερ) που θέλει να εφαρμόσει και εφαρμόζει ήδη, η κυβέρνηση της Ν.Δ. Πολλές δε από αυτές τις αυταρχικές  αποφάσεις, είναι στο όριο της δημοκρατικότητας.
Στο καθαρό οικονομικό πεδίο οι εκτιμήσεις για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών διαγράφουν ζοφερό μέλλον.

Σαθρή πολιτική των επενδύσεων
Η έλλειψη σοβαρότητας και η επίδειξη επιπολαιότητας στους χειρισμούς αντιμετώπισης της αγοράς, είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι δείκτες οικονομικού κλίματος να καταγράφουν σοβαρή μείωση. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η κατάσταση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων επιδεινώθηκε δραματικά, θέτοντας σε κίνδυνο την βιωσιμότητα τους.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώνεται στις 20,1 μονάδες καταγράφοντας πτώση 46 μονάδων μόλις μέσα σε ένα εξάμηνο, γεγονός που αποτυπώνει το βάθος της οικονομικής κρίσης.

Αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους
Αναμένεται εκτεταμένο και μαζικό κλείσιμο μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (το ευρωβαρόμετρο σε έρευνα ανακοίνωσε ότι το 1/3 των επιχειρήσεων, με τη λήξη του καθεστώτος της αναστολής, δεν θα ξαναλειτουργήσει). Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον βασικό πυρήνα απασχόλησης και αυτο-απασχόλησης στην Ελλάδα.
Το 65% των ιδιόκτητων μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνουν αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεων τους.
Η αποψίλωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ισοδυναμεί με αποψίλωση της εναπομείνασας, από την δεκαετή οικονομική κρίση, μεσαίας τάξης, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Δυσοίωνες  είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία
Το επικρατέστερο σενάριο -που δυστυχώς έχει αρχίσει να εξελίσσεται από τον  Νοέμβριο- αποτυπώνει  με αριθμούς που δείχνουν συρρίκνωση οικονομικών δραστηριοτήτων και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την χώρα σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Το 2020, μια χρονιά που στο β’ εξάμηνο υπήρχε ήδη η εμπειρία του Lockdown, φαίνεται ότι η ύφεση έφτασε τελικά το 10%.
Με την ύφεση στο 10% σημαίνει ότι το ΑΕΠ ολόκληρου του 2020 (μετά την διόρθωση της ΕΛΣΤΑΤ),*** διαμορφώθηκε στα 163 δισ. Ευρώ.
Οι ευσεβείς (ψευδείς) πόθοι για ανάκαμψη το 2021 και μάλιστα με ανάπτυξη στο 4,5%  έως 5,8%, έγιναν κατά κατάθεση του προϋπολογισμού 1.5 % (σύμφωνα με την αισιόδοξη εκδοχή).
Τη δεδομένη στιγμή η ύφεση το α’ τρίμηνο του 2021, είναι επισήμως στο -8% και μάλιστα τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης το θεωρούν επιτυχία!!!****

Για το 2021 η Ελλάδα έχει δρομολογήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα δανεισμού, που θα ξεπεράσει τα 20,7 δις.
Το α’ τρίμηνο του 2021 ο δανεισμός είναι στο 6,1 δις (εσωτερικός 3,6 και εξωτερικός δανεισμός 2,5 δις, με εγγύηση 30ετές ομόλογο). Είναι βέβαια γνωστό ότι ο δανεισμός διαμορφώνει δυναμική (ανεξέλεγκτη) αύξηση του χρέους, καθώς θα υπάρξουν και πρωτογενή ελλείμματα.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί κοντά στα 330 δισ. €.
Όλοι θα αγωνιστούν να πείσουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο άρα εξυπηρετείται.
Αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος είναι στο 210% του ΑΕΠ**** και έτσι θα παραμείνει.
Αυτό εξηγεί και την εσπευσμένη προσφυγή στις αγορές για δανεισμό με το ποσό των 2,5 δις.
Σήμερα, οι σκέψεις που κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι η αναθεώρηση των στόχων και η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με αναθεώρηση των προβλέψεων για ανάπτυξη.

Ανεργία – Εστίαση – Τουρισμό
Ο δείκτης και τα ποσοστά της Ανεργίας στους δυναμικούς κλάδους της Εστίασης, του Τουρισμού, του Λιανεμπορίου, παρουσίασαν αύξηση.
Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη το νομοθετικό πλαίσιο (πρόγραμμα συνεργασία/αναστολή και τηλεργασία) έχουν σε πρώτη φάση περιοριστεί οι απολύσεις.
Το 2020 έκλεισε με μετρούμενη ανεργία στο 18,3% (ΟΑΕΔ), ενώ η  πραγματική ανεργία είναι στο 20% του ενεργού πληθυσμού *****

Παράλληλα, αλλάζει το τοπίο των εργασιακών σχέσεων.
Ο εργασιακός χάρτης έχει διαφοροποιηθεί, καθώς έχει αυξηθεί η τηλεργασία, ψηφίστηκε μείωση αμοιβών με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση των υπερωριών, ενώ η απελευθέρωση των απολύσεων με την ταυτόχρονη αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας συμβάλλουν στην χειροτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ και του Ευρωβαρομέτρου
Για το 2021 το ποσοστό της ανεργίας προβλέπουν ότι θα είναι στο 19,5% (ΟΑΕΔ).
Δυστυχώς όμως η πραγματική ανεργία θα φτάσει στο 26% του εργατικού δυναμικού.*
Μια στις έξι επιχειρήσεις που απασχολούσαν προσωπικό, προχώρησαν σε μείωση των θέσεων απασχόλησης το β’ εξάμηνο (του 2020). Με βάση τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ εκτιμάται ότι το προηγούμενο εξάμηνο χάθηκαν 117.000 θέσεις απασχόλησης. Από την ίδια ανάλυση (ΓΣΕΒΕΕ και Ευρωβαρομέτρο) προκύπτει ότι 1 στις 5   επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό, θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των θέσεων απασχόλησης (με τη λήξη της αναστολής).
Από την επεξεργασία των επιμέρους στοιχείων εκτιμάται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 κινδυνεύουν να χαθούν 105.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.
Συνεχίζοντας, από στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ*, 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για διακοπή της δραστηριότητας τους κατά το επόμενο διάστημα.
Eκτός της  απασχόλησης των 355.000 χιλιάδων εργαζομένων σε αυτή, επηρεάζει το εισόδημα και την ποιότητα διαβίωσης άλλων 800.000 εργαζόμενων που συνεργάζονται με επιχειρήσεις εστίασης  από πρωτογενή και δευτερογενή τομέα* (Προμηθευτές).

Οι τουριστικές δραστηριότητες και Ρευστότητα της οικονομίας
Ο τουρισμός εκτιμάται ότι συμβάλει και σχεδόν παράγει το 5,9% του ΑΕΠ, με δυναμική απασχόληση περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού (411,2 χιλιάδες εργαζόμενοι).
Κομβικό σημείο όμως αποτελεί το στοιχείο ότι ο τουρισμός παρέχει στην Ελληνική οικονομία συνολικές εισπράξεις που φτάνουν στο 20% του ΑΕΠ.
Αν και το 2020 είναι ιστορικά η χειρότερη χρονιά του Τουρισμού και αυτό διότι τελικά τα έσοδα της τουριστικής δραστηριότητας ήταν στα 14 δις € ή το 7,5% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι οι εισπράξεις για το 2019 είχαν ανέλθει σε 18,2 δις €.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, οι τουριστικές εισπράξεις για το 2021, αναμένεται να ανακάμψουν στο 50%-60% των επιπέδων του 2019.
Μιλούσαμε για 9 δις και αντί αυτών έχουμε την απώλεια της χειμερινής περιόδου που σχεδόν διασφαλιζόταν το 30% των εσόδων της τουριστικής περιόδου.

Οι εργαζόμενοι στο Τουρισμό
Χιλιάδες εργαζόμενοι χωρίς οικονομική στήριξη και με ανησυχία αναμένουν τον κυβερνητικό προγραμματισμό.
Κανείς δεν απαντά στο βασικό ερώτημα που μια οργανωμένη και με σχέδιο κυβέρνηση θα είχε ξεκαθαρίσει από τη πρώτη στιγμή του lockdown, αν και πότε θα επαναδραστηριοποιηθούν οι επιχειρήσεις και πότε οι εργαζόμενοι θα εργαστούν.

 Ο νέος πτωχευτικός κώδικας φυσικών προσώπων
Τέλη Μαρτίου και με το 3o κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον μεγαλύτερο αριθμό νοσούντων και διασωληνωμένων, η κυβέρνηση σκέπτεται να προχωρήσει στην άρση των απαγορεύσεων (μετακίνηση από δήμο σε δήμο, επαναλειτουργία λιανεμπορίου, εστίασης κλπ).
Αυτό είναι και μια επιπλέον απόδειξη ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει σχέδιο ενώ καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ότι δρούμε ως συντεταγμένη πολιτεία (εισηγήσεις επιστημόνων και οικονομολόγων κλπ.).
Τον Μάϊο λήγει η προθεσμία που έχει πάρει η Eλληνική κυβέρνηση  για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, ονομαζόμενου “δεύτερη ευκαιρία” , ο οποίος είναι ενσωματωμένος πλέον στους νόμους του κράτους και θα πρέπει να εφαρμοστεί από 1 Ιουνίου. Να θυμίσουμε ότι ο νόμος δεύτερη ευκαιρία, είναι ο πτωχευτικός νόμος φυσικών προσώπων (που προβλέπει κατάσχεση κατοικίας, Μισθών κλπ.).
Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και η εξομάλυνση της κοινωνικής ζωής με την επαναφορά της κανονικότητας θα αποτυπώνουν όλο και πιο έντονα τα οικονομικά αδιέξοδα του μέσου πολίτη, του μικρομεσαίου επιχειρηματία, του μικρού εμποράκου, του αυτοαπασχολούμενου και του μικρομεσαίου στελέχους/εργαζομένου του ιδιωτικού τομέα. Η χρεοκοπία των φυσικών προσώπων, θεωρείται δεδομένη. Όσοι εκ των εργαζομένων συνεχίσουν να έχουν εργασία, θα αποτελούν και τους ευνοημένους, αφού μόνο οι τυχεροί θα συνεχίσουν να εργάζονται!

To ζήτημα των εκλογών και το πότε ακριβώς θα διεξαχθούν
Δυστυχώς για τους κυβερνώντες, τα ΜΜΕ όσα χρήματα και αν πάρουν δεν μπορούν επί μακρόν να αλλοιώνουν τα γεγονότα και να παρουσιάζουν μέσα από παραμορφωτικά γυαλιά, με ευχάριστες εικόνες την ζοφερή εικόνα που βιώνουμε ως άτομα και κοινωνία. Θα συμφωνήσουμε με την διατυπωμένη άποψη ότι είναι “σαφής και καταγεγραμμένη η εκθετική αύξηση της δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα ζητήματα της πανδημίας, της οικονομίας, της δημοκρατίας, της εκπαίδευσης και των εθνικών ζητημάτων”. Η μεγάλη εικόνα με τα εσωτερικά προβλήματα διαχείρισης της Πανδημίας  σε συνδυασμό με την κακή οικονομική εικόνα της χώρας, πριν οδηγηθούμε σε νέα χρηματοδότηση (μνημόνιο) σε συνδυασμό με την  πίεση (μηχανισμός της Ε.Ε, μεγάλες δυνάμεις) για επώδυνο συμβιβασμό με τους γείτονες, δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει διέξοδο στις πρόωρες κάλπες εκμεταλλευόμενος την πλασματική δημοσκοπική υπεροχή της κυβέρνησής του και προλαμβάνοντας την δυναμική έκφραση της κοινωνικής δυσφορίας!

 

Πηγές:
* Εξαγγελία του Πρωθυπουργού τον Μάϊο του2020 *(πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού ,δημιουργία νέων ΜΕΘ, επίταξη ιδιωτικών μονάδων κλπ)
** σχετικό κείμενο 15 θέσεων έχει ανακοινώσει ο Τομέας  Υγείας της Πράσινης Αριστεράς
*** ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε το ΑΕΠ των τελευταίων 5 ετών προς το δυσμενέστερο. Το ΑΕΠ του 2020 ήτα 184 δις €
**** Δήλωση πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Πανδημία
***** European Economic Forecast – Spring 2020
****** Ανεργία ΕΛΣΤΑΤ την ίδια στιγμή που αυξάνεται η ανεργία οι μετακλητοί του κ. πρωθυπουργού έχουν ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 3.000 άτομα

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ και ευρωβαρόμετρο
8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως ο τζίρος τους μειώθηκε κατά το προηγούμενο εξάμηνο. Μέσος όρος μείωσης του κύκλου εργασιών 46,4%.
8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως μειώθηκε η ρευστότητα τους, έναντι ότι μόλις το 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία (ΦΠΑ, ΦΜΥ, ΟΑΕΕ κλπ).
1 στις 6 επιχειρήσεις δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ.
1 στις 3 επιχειρήσεις που έχει ενοίκιο δήλωσε πως έχει καθυστερημένες οφειλές.
1 στις 5 επιχειρήσεις δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες.
1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως έχει καθυστερημένες οφειλές προς προμηθευτές.
1 στις 4 επιχειρήσεις έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λογαριασμούς ενέργειας (ΔΕΗ, φυσικό αέριο), ενώ 1 στις 5 έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λοιπούς λογαριασμούς (τηλέφωνο, ύδρευση).

 

 

Αγωνιζόμαστε μαζί - Διεκδικούμε μαζί

Κάνε Δωρεά

Κάνε τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό με τα παρακάτω στοιχεία και ολοκληρώστε την δωρεά σας

Donation Collected
Donation Needed
Payment Cycle
How much would you like to donate?
OR
Select your payment option