ΔΤ Εγκληματική αμέλεια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: 10/8/21
Ώρα:                 18:00

 Δάση και Περιβάλλον
Περιβαλλοντική και Οικολογική Εθνική Πολιτική

Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που έχει οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση είναι πια απελπιστική.
Οι περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση και οι πολιτικές που εφαρμόζει, αναδεικνύουν την τεράστια έλλειψη αντίληψης περί του επιπέδου προετοιμασίας και οργάνωσης απέναντι στα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής και των καταστροφών που αυτή φέρνει.
Φυσικό και επόμενο αποτέλεσμα, από πολιτικές δυνάμεις που δεν κατανοούν στο ελάχιστο την Πράσινη κοινωνική, οικονομική, τεχνολογική και πολιτική αλλαγή και για αυτό την χρησιμοποιούν ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ, που μέσα κρύβονται οι αμαρτωλές αναθέσεις τους σε γνωστούς εργολάβους.

Οι ΜΠΛΕ Business της ΝΔ, ενθαρρύνουν την ελεύθερη οικοδόμηση μέσα σε δασικές εκτάσεις, λόγω της μη οριστικής σύνταξης δασικών χαρτών που επιτρέπουν αποχαρακτηρισμούς και επαναπροσδιορισμούς της χρήσης γης. Οι αποχαρακτηρισμοί αποτελούν διαχρονικά ασκούμενη πολιτική πρακτική που θέλει τη γη -ακόμη και τα δάση- να αποτελούν φτηνή υποδομή για κερδοφόρες επενδύσεις (κυρίως) ημετέρων, χωρίς κανένα περιοριστικό όρο.

Το υπάρχον νομικό πλαίσιο αποτελεί (αντίθετα από το ζητούμενα) ισχυρό κίνητρο για την επιρροή στην σύνταξη δασικών χαρτών που διευκολύνει καταπατητές και επιτήδειες επιχειρήσεις. Το πλαίσιο αυτό καταστρέφει μαζικά τα δάση της χώρας, εντείνει το εμπόριο της γης, αλλάζει τις χρήσεις της σε βάρος της περιβαλλοντικής ισορροπίας.
Δυστυχώς οι επιπτώσεις της καμένης γης, είναι κολοσσιαίες, με κυριότερη την εγκατάλειψη των περιοχών και δημιουργία κυμάτων αστυφιλίας, την ανεργία, την μηδενική παραγωγή.
Δυστυχώς με τα επιδόματα και τις βοήθειες, δεν κτίζονται οικισμοί και δεν επιστρέφει το ζωικό κεφάλαιο στην γη του.

Ως εκ τούτου, η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί ουσιαστικά εγκληματική αμέλεια τους χειρισμούς της κυβέρνησης και θα ενεργήσει προς την κατεύθυνση της τιμωρίας των υπευθύνων, πολιτικά, αστικά, ποινικά.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ  ΑΡΙΣΤΕΡΑ πρωτοστατεί και ήδη συντονίζεται με πολιτικές δυνάμεις, που κατανοούν τι σημαίνει μεταστροφή του κλίματος και νέες πράσινες πολιτικές, για να συζητήσει σχετικά με τις Υποδομές, την σωστή  Διαχείριση Δασών, την αξιοποίηση της πληροφορίας και την εκπαίδευση πολιτών και εθελοντών.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προτείνει σειρά μέτρων που μπορούν να συμβάλουν στην ριζική αλλαγή του τρόπου αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όπως:

  1. Άμεση εφαρμογή του Δασικού Κτηματολογίου
  2. Δημιουργία Εθνικού Συστήματος Εκτίμησης Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών
  3. Άμεση δέσμευση κονδυλίων (από το πακέτο ανάκαμψης) για την δημιουργία αντιπυρηνικών ζωνών στα εναπομείναντα δάση.
  4. Τάχιστη ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και θεσμοθέτησης των δασικών χαρτών και του δασολογίου και ανάκληση των ρυθμίσεων που αυξάνουν την ένταση και τον αριθμό των χρήσεων που επιτρέπονται στα ελληνικά δάση.
  5. Δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Δασικής Προστασίας και ταυτόχρονη ενίσχυση του ρόλου και της επιχειρησιακής ικανότητας Δασαρχείων, ως κύρια συντονίστρια αρχή που θα συντονίζει όλους τους εμπλεκομένους, καθώς επίσης και το Ενιαίο Σώματος Δασοφυλάκων.
  6. Άμεση σύνταξη Επιχειρησιακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Δασικών Καταστροφών, ανά Δασαρχείο
  7. Άμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, με την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα και με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, με σταθερές σχέσεις εργασίας.
  8. Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία των Δασικών Οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος.
  9. Άμεση εφαρμογή Γεωγραφικών Χαρτών για την τοποθέτηση των ΑΠΕ, με αυστηρά κριτήρια και με την σύμφωνη γνώμη των τοπικών θεσμικών φορέων.
  10. Πλήρης και ακριβής καταγραφή των καμένων εκτάσεων. Κήρυξη όλων ως αναδασωτέων. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλες τις καμένες εκτάσεις και όχι αυτές που τυπικά έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές. Καμία αλλαγή στις χρήσεις γης. Άμεση νομοθετική ρύθμιση όπου αυτό απαιτείται.

 Καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συνταχθούν, με στόχο να συμφωνήσουν, μέσω διακομματικής Επιτροπής, για την ανάπτυξη σχεδίου θέσεων που θα υιοθετούν μία αυστηρή Περιβαλλοντική και Οικολογική Εθνική Πολιτική.

Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Περισσότερα: https://www.prasini-aristera.gr/dasi-perivallon-oikologiki-ethniki-politiki/

Αγωνιζόμαστε μαζί - Διεκδικούμε μαζί

Κάνε Δωρεά

Κάνε τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό με τα παρακάτω στοιχεία και ολοκληρώστε την δωρεά σας

Donation Collected
Donation Needed
Payment Cycle
How much would you like to donate?
OR
Select your payment option